Elke maand schrijven Anita en Didi een blog over hun voortgang bij de data-archivering. Hieronder die van 29 april 2022.

April 2022

W

eer een maand gevuld met archiveren. Het gaat op een rap tempo nu, en Anita en Didi zijn de puntjes op de i aan het zetten wat betreft ARTdata: de dienst die de kunst van Ben digitaal zal bewaren in hun archief. Het is toch wel gek om al die verschillende werken georganiseerd en gestructureerd op een rijtje te zien.

Elk werk is voorzien van een uniek objectnummer, “BvK 12”, bijvoorbeeld. Op die manier kunnen al die collages, schilderijen en tekeningen makkelijk opgezocht worden. Ook hier liepen we weer tegen de grafieken aan. Was het nou een tweede plaat of een tweede druk? Als je de werken niet zo snel bij de hand hebt en je afhankelijk bent van een afbeelding op het scherm is het bepalen daarvan toch wel eens ingewikkeld.

Bens oeuvre is namelijk grotendeels opgeslagen in het atelier in de Kaasmarktschool. Anita en Didi, woonachtig in de Merenwijk en werkende aldaar, kunnen niet zo één-twee-drie heen en weer fietsen om elk individueel werk te kunnen bekijken. Gelukkig helpt Marianne op locatie. Anita en zij hebben de objectnummers zorgvuldig achterop de werken geschreven, zodat we precies weten welk stuk welk nummer draagt.

Alhoewel Didi nog niet bij het atelier geweest is, heeft Anita haar wel een opname van de schilderijen van Ben laten zien. Die enthousiasmeren ons beide toch wel het meest. Kleurrijk, vol verwijzingen naar mythologische figuren en Picasso, en vooral heel erg fantasierijk.

Dat we zo ver zijn betekent bij lange na niet dat we al klaar zijn. Er staat nog een hoop op de agenda. Zo moeten er nog foto’s worden gemaakt, wordt er een podcast bewerkstelligt en uiteraard moet deze website goed up-to-date worden gehouden.

We houden jullie natuurlijk op de hoogte van al deze ontwikkelingen, dus houd ons in de gaten!