Elke maand schrijven Anita en Didi een blog over hun voortgang bij de data-archivering. Hieronder die van 25 juni 2022.

Voortgang Archivering – Juni 2022

M

et veel plezier kunnen Anita en Didi vertellen dat het grote project om Bens kunst digitaal te archiveren bijna tot zijn afronding komt. De laatste loodjes bestaan uit tekeningen en reeds verkochte kunstwerken. 

Zoals we al eerder aangaven zijn wij groot fan van Ben zijn schilderijen: de kleurrijke werken met verwijzingen naar Griekse mythologie en Picasso (en vaak een grote mix daarvan!) vinden wij bijzonder om te analyseren, zeker wanneer ze duidelijk refereren naar de ervaringen die Anita en Ben samen beleefd hebben. Maar ook de tekeningen van 2020 hebben een bijzondere betekenis: zij werden geschetst toen Ben op zijn ziektebed lag. Dat bewijst maar weer dat Ben altijd maar één ding heel graag wilde, namelijk kunst maken.

Tevens heeft Anita de video-opnames van haar theatertijd met Ben ontvangen. Didi vond het prachtig om te zien hoe het koppel met passie en plezier hun optredens uitvoerden. Voornamelijk mevrouw Viola van der Ster blijft hangen. Geheel gehuld in paars is deze madame gericht op het creëren van de perfecte soep, dit allemaal met een commercieel winstoogmerk. Zij is ontzettend boos als de kok – gespeeld door Ben – geen kindersoep maakt, zoals het plan was, maar een bloemensoep!

Maar ook het optreden in de Lakenhal, gebaseerd op Rembrandt van Rijn, blijft bij. Anita merkte op hoe goed te toevoeging van het kinderkoor werkte. In dit spel is Rembrandt ingeschakeld om een portret te schilderen van de burgemeester. Dit loopt helemaal in de pap als de hond van Rembrandts assistent zijn eigen gang gaat. Met tot leven komende kwasten, zelfgemaakte decorstukken en veel plezier, is deze opname een genot om naar te kijken. 

Door het archiveren af te wisselen met leuke kwesties als theater en analyses, zoals the vinden is op deze blog, maken we het toch soms droge archiveringswerk een stuk leuker.